Pedagojik Formasyon Eğitimi Usul ve Esasları

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ

LİSANS ÖĞRENİMİ İLE BİRLİKTE ALINABİLECEK

PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ USUL VE ESASLARI

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Esaslar

Madde 1- (1) Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 02.01.2023 tarihli ve E-75850160-104.01.07.01-260 sayılı yazısı ve Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları” nın ekinde yer alan öğretmen yetiştiren fakülteler dışındaki Pedagojik Formasyon Eğitimi alınabilen alanlardaki fakültelerde bulunan programlarda kayıtlı öğrenciler talep etmeleri halinde Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü tarafından 3. yarıyıldan itibaren isteğe bağlı olarak açılan seçmeli dersleri alabilirler.

Madde 2- (1) Pedagojik Formasyon Eğitimi derslerinin aşağıda belirtildiği şekliyle Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü tarafından her eğitim-öğretim yılı güz ve bahar yarıyıllarında derslerin açılması, ders programı ve ders görevlendirilmeleri yürütülür.

Madde 3- (1) Pedagojik Formasyon Eğitimi 40 AKTS’den oluşmaktadır. İsteğe bağlı olarak alınabilecek olan bu eğitim, öğrencinin lisans programından mezuniyet için alması gereken en az 240 AKTS’nin dışında değerlendirilecektir. Pedagojik Formasyon Eğitimi alan bir öğrenci en az 240+40 AKTS olmak üzere toplam 280 AKTS almalıdır.

(2) Ek 1’deki Pedagojik Formasyon Eğitimi alınabilen alanlardaki fakültelerde bulunan programların müfredatlarına aşağıda belirtilen dersler seçmeli formasyon grubu olarak eklenir.

Dersin kodu

Dersin adı

T

U

K

AKTS

Yarıyıl

PFE 201

Eğitime Giriş

3

0

3

4

3. Yarıyıl

PFE 203

Eğitim Psikolojisi

3

0

3

4

3. Yarıyıl

PFE 202

Öğretim İlke ve Yöntemleri

3

0

3

4

4. Yarıyıl

PFE 204

Öğretim Teknolojileri

2

0

2

3

4. Yarıyıl

PFE 301

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme

3

0

3

4

5. Yarıyıl

PFE 303

Rehberlik ve Özel Eğitim

3

0

3

4

5. Yarıyıl

PFE 302

Sınıf Yönetimi

2

0

2

3

6. Yarıyıl

PFE 304

Özel Öğretim Yöntemleri

3

0

3

4

6. Yarıyıl

PFE 401

Öğretmenlik Uygulaması

1

8

5

10

7./8. Yarıyıl

TOPLAM

23

8

27

40

 

 

Madde 5- (1) Yükseköğretim Kurumlarındaki Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar uyarınca her programdaki her yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’u uzaktan öğretimle verilebilmektedir. Bu kapsamda ilgili dönemde seçmeli ders olarak açılacak olan pedagojik formasyon derslerinden (Özel Öğretim Yöntemleri ve Öğretmenlik Uygulaması dersleri hariç) hangilerinin çevrimiçi/yüz yüze verileceğine Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü tarafından karar verilir.

Madde 6- (1) Derslerde devam zorunluluğu Akdeniz Üniversitesi Ön Lisans Ve Lisans Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönetmeliği hükümleri gereğince uygulanır.

Madde 7- (1) Ek 1’de yer alan akademik birimlerdeki öğrencilerin ders alma durumları şube birleştirmeleri sebebi ile Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü tarafından planlanacak olup, dersler hafta sonu yapılır.

Madde 8- (1) Öğretmenlik Uygulaması dersi için İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordinasyon Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü tarafından sağlanır. Öğretmenlik Uygulaması dersi, Antalya ilinde Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı ve öğrencinin kayıtlı olduğu lisans alanında sertifikalı alan öğretmeni bulunan okullardan alınır.

(2) Öğretmenlik Uygulaması dersine kayıt olabilecek öğrenci kontenjanı her bir lisans programının alanı ile ilgili Antalya ilinde Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda bulunan sertifikalı alan öğretmeni sayısı dikkate alınarak belirlenir. Bir yarıyılda ilgili lisans programına kayıtlı tüm öğrencilere Öğretmenlik Uygulaması dersi aldırılamaz ise dersi alamayan öğrenciler için ders bir sonraki dönemde de açılabilecektir.

(3) Özel Öğretim Yöntemleri dersi ve Öğretmenlik Uygulaması dersi kontenjanının belirlenmesinde öğrencinin ilgili döneme kadar aldığı tüm derslerden oluşan Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) dikkate alınacak olup, GANO’su eşit olan öğrencilerde YKS yerleşme puanı yüksek olana öncelik verilecektir.

 

İKİNCİ BÖLÜM

  Eğitim-Öğretim İle İlgili Hükümler

Madde 09- (1) Öğrenciler kayıtlı oldukları programın müfredatında almak zorunda oldukları derslere ek olarak Pedagojik Formasyon derslerini isteğe bağlı olarak alabileceklerdir.

(2) Öğrenciler Öğretmenlik Uygulaması dersi hariç kayıtlı olduğu Birime muafiyet talebinde bulunabilir. Muafiyet başvuruları Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü tarafından değerlendirilir. Muafiyet talepleri Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi hükümlerine göre yürütülür.

(3) Pedagojik formasyon dersleri transkriptlerde gösterilerek genel ağırlıklı not ortalamasına (GANO) dahil edilir.

(4) Derslerin seçimi Akdeniz Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Sınav Yönetmeliğinin Ders kaydı / ders alma başlıklı 26 ncı Maddesinin dışında değerlendirilerek en fazla 20 AKTS Pedagojik Formasyon dersi seçilir.

(5) Derslerin değerlendirilmesi Akdeniz Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Sınav Yönetmeliği hükümleri gereğince yapılır.

(6) Öğretmenlik Uygulaması dersini formasyon derslerinden en az dördünü başarı ile tamamlayan 4. sınıf öğrencileri seçebilir.

(7) Öğretim elemanı veya İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullardaki öğretmenlerin yetersiz olması durumunda, Öğretmenlik Uygulaması dersi sırasıyla tüm formasyon derslerini tamamlamış öğrencilere GANO’su en yüksek olandan başlanarak verilir, GANO’su eşit olan öğrencilerde ise YKS yerleştirme puanı yüksek olana öncelik verilir.

(8) Öğretmenlik Uygulaması dersini alıp bu dersten başarısız olan öğrencilerin tekrar alması durumunda öncelik dersi ilk kez alacak olan öğrenciye verilir.

(9) 4. Sınıf öğrencilerinden müfredatında bulunan derslerini başarı ile tamamlayanlar, formasyon derslerinden hiç almadığı veya başarısız olduğu dersler olsa da mezun edilir.

(10) Öğrencinin kayıtlı bulunduğu lisans programında mezuniyet şartlarına ilaveten pedagojik formasyon eğitimi kapsamında alması gereken 40 AKTS’lik seçmeli dersleri başarı ile tamamlaması halinde mezuniyet transkriptinin alt kısmına ve diplomasının arka yüzüne “Pedagojik Formasyon Eğitimini Tamamlamıştır” ibaresi eklenir.

(11) Azami öğrenim süresini doldurarak ilişiği kesilecek olan öğrencilere Pedagojik Formasyon derslerine devam etme hakkı verilmez.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Geçici Madde 1- (1) 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Yarıyılına mahsus olmak üzere;

  1. Formasyon eğitimi alınabilen alanlardaki fakültelerde bu programlara kayıtlı son sınıf (mezuniyet aşamasında) öğrencileri Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) üzerinden, belirlenen dersleri bahar döneminde seçmeli olarak almaya başlamaları kaydıyla, bahar döneminde “Ders Bırakma ve Ders Ekleme Süresi (Ekle-Çıkar)” haftasında seçebilmelerine ve öğretmenlik uygulaması da dahil diğer derslerini 2023-2024 eğitim-öğretim dönemi güz yarıyılında alabilmelerine,
  2. Son sınıf öğrencisi olup bahar döneminde pedagojik formasyon derslerini seçmeli ders olarak alanlardan kayıtlı olduğu programın mezuniyet için gerekli tüm şartlarını yerine getiren ve kayıtlı olduğu programdan mezuniyet işlemlerinin tamamlanarak diplomasını almak isteyen öğrencilerin mezuniyet işlemlerinin yapılarak diplomalarını alabilmelerine, kayıtlı olduğu programın mezuniyet için gerekli tüm şartlarını yerine getiren ancak (a) fıkrası uyarınca formasyon eğitimi kapsamında seçmeli ders almaya devam etmek istediğini kayıtlı olduğu birime yazılı olarak bildiren ( azami öğrenim süresini dolduran öğrenciler hariç) öğrencilerin öğrenimlerine 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı Bahar dönemine kadar devam etmelerine,
  3. Son sınıf öğrencilerinden lisans öğrenimi sırasında pedagojik formasyon derslerini bahar döneminde almış ve (b) fıkrası uyarınca lisans programından mezun olmuş olanların talep etmeleri halinde Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına kayıtlarının yapılarak almaları gereken diğer dersleri ve öğretmenlik uygulaması da dahil derslerini 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı güz yarıyılında alabilmelerine, bu durumda olup söz konusu sertifika programına kayıt olanların Mezunlar İçin Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslar’ın 11. Maddesinde yer alan sertifika öğrenim ücretini, sertifika programında alacakları dersler ve öğretmenlik uygulaması dikkate alınarak ödenir.

 

Madde 11- (1) Bu Usul ve Esaslar 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı başlangıcından itibaren geçerli olmak üzere Akdeniz Üniversitesi Senatosunca kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Madde 12- (1) Bu Usul ve Esasları Akdeniz Üniversitesi Rektörü yürütür

 

 

 

 

                                     

Eklenme tarihi :24.02.2023 18:19:04
Son güncelleme : 24.02.2023 18:38:03